NK Waterbasketbal 26 mei 2018

Dit jaar was regio Oost weer aan de beurt om het NK Waterbasketbal te organiseren. Ben Venterink, trainer van SVG De Tubanten, had samen met een team van vrijwilligers in het zwembad Brilmansdennen te Losser de eer om alles te organiseren, wat niet mogelijk was geweest zonder de aanzienlijke bijdrage van het Rabobank Sociaal Maatschappelijk Fonds en het Johanna Kinder Fonds. Acht teams hadden zich geplaatst om een gooi te doen naar de titel Nederlands Kampioen Waterbasketbal. Uit regio Noord deden mee: GSV Jumping Blue Roden, GSV Flying Red Roden en SC Bartje 2. SVG Den Bosch, SRS Uden en Gesposs waren de teams uit het zuiden van het land die mee mochten doen. Tot slot, uit regio Oost, hadden De SVG Tubanten en VASA zich geplaatst. Dat leverde de volgende poules op:

Poule A                                                Poule B               
SVG De Tubanten                               SVG Den Bosch
Gesposs                                              SRS Uden
GSV Jumping Blue Roden                  VASA
SC Bartje 2                                          GSV Flying Red Roden

Om 12.30 uur was iedereen aanwezig bij het bad om te luisteren naar het openingswoord van Klaas Zwiep, voorzitter van SVG De Tubanten, waarna Marleen Stuart van de KNZB het waterbasketbaltoernooi officieel opende samen met mascotte Dirk van de Dirk Kuyt Foundation. De eerste wedstrijden waren meteen al spannend. De strijd om de eerste plek in de poule was niet meteen bepaald. In poule A was de wedstrijd SVG De Tubanten- Gesposs zenuwslopend. Er werd in deze laatste poulewedstrijd keihard gevochten voor de eerste plek in de poule, want die moest nog bepaald worden. Uiteindelijk was het Gesposs die won en daarmee de eerste plek in poule A behaalde. In poule B was de strijd om de derde en laatste plek nog spannend. Uiteindelijk heeft SRS Uden die ruim gewonnen van GSV Flying Red Roden doordat Uden een veel beter doelsaldo had.

De uiteindelijke plek die behaald werd in de poule, valt hieronder af te lezen.

Poule A                                                       Poule B   

 1. Gesposs                                           SVG Den Bosch
 2. SVG De Tubanten                            VASA
 3. SC Bartje 2                                       SRS Uden
 4. GSV Jumping Blue Roden               GSV Flying Red Roden

In de pauze was er kanopolodemonstratie van TKV Tilikum; een activiteit die aansluit bij waterbasketbal. Dit komt omdat kanopolo een water- en balsport is waarbij kanoën en waterpolo worden gecombineerd en bij waterbasketbal worden waterpolo, korfbal en basketbal gecombineerd; veel overeenkomsten dus (naast de zichtbare verschillen).

Na de pauze vonden de twee halve finales plaats, allebei wedstrijden waar veel mensen op de kant hun nagels aan kwijt zijn geraakt, zo zenuwslopen was het. Na een felle strijd won SVG De Tubanten van Den Bosch door een penalty met 6-5. In de andere halve finale won Gesposs ruim, met 8-4, van VASA. De strijd om de zevende en achtste plaats, werd gestreden door de clubs uit Roden en werd gewonnen door GSV Flying Red Roden. SRS Uden won van SC Bartje 2 en behaalde daardoor de vijfde plek. De wedstrijd waarbij gestreden werd om de derde plek, was erg spannend, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Uiteindelijk won SVG Den Bosch met 7-5 van VASA. Dan de finale. De finale is al jaren nagenoeg hetzelfde: SVG De Tubanten tegen SVG Den Bosch. Alleen dit jaar dus niet.

Gesposs was nu de ploeg die SVG De Tubanten probeerde te verslaan. De eerste helft van de finale was ontzettend spannend, aangezien beide ploegen gelijk opgingen. Na de minuut rust had SVG De Tubanten ineens de smaak te pakken en won SVG De Tubanten dik met 7-3. Een heel speciaal en geslaagd einde van het toernooi, aangezien de trainers van SVG De Tubanten, Ben Venterink en Marnix Messelink, beide hadden besloten na dit seizoen te stoppen met het trainen. Met zo’n prachtig resultaat kunnen beide mannen nog beter terugkijken op een fantastische trainingstijd en vooral een fantastisch NK.

De prijsuitreiking vond plaats in het Openluchttheater, naast het zwembad. De uiteindelijke stand:

 1. SVG De Tubanten
 2. Gesposs
 3. SVG Den Bosch
 4. VASA
 5. SRS Uden
 6. SC Bartje 2
 7. GSV Flying Red Roden
 8. GSV Jumping Blue Roden

Alle spelers kregen een medaille uit handen van de wethouder uit Losser, Joop Hassink en van de ambassadeur van het waterbasketbal Danielle de Bruijn. Uiteraard kregen alle spelers een daverend applaus van het publiek, want iedereen had een topprestatie geleverd.Na de prijsuitreiking was er een buffet voor alle teams en overige genodigden. De band After Hourz verzorgde de muziek tijdens het diner en daarna, tijdens de afterparty. Vooral de spelers en fans van SVG De Tubanten bleven tot het eind dansen en feestvieren.

Al met al een zeer geslaagd NK!